Kandalló az otthon melegéért – őszinte válaszok a szakértőtől

Sokan hiszik úgy, hogy a kandallók csak a rusztikusan berendezett nappalik, a várkastélyok és az erdei nyaralók díszei, mert a filmekben mindig ilyen helyeken látni őket. Pedig valamikor minden háznak a része volt, és újra a része lehet ma is! A kandalló nem a fényűzés szimbóluma, hanem a családi tűzhelyé, az otthon melegéé, és a hagyományoké.

De mit is jelent pontosan kandallót építeni? Miben változtat a ház fűtési kiadásain? Valóban egészen új alapokra helyezi a család életét?

Ezekre a kérdésekre szeretnék őszinte választ adni a következőkben, ugyanis a világhálón rengeteg cikk kering ebben a témában, és nem mindegyik fogalmaz egyértelműen. Több évtizedes szakmai tapasztalatomra támaszkodva mutatom be a kandallók legnagyobb előnyeit és gyengeségeit is, hogy mindenki pontos információk birtokában állhasson neki a tervezgetésnek.

Kandalló Csepel

Fűtés, vagy csak dísz?

Ez itt a fő kérdés, amire rengeteg választ kaphatunk. A régi időkben egyértelműen az előbbi volt a lényeges szempont. A régi otthonokat – a cserépkályhákat leszámítva – szinte kizárólag fa tüzelésű kandallókkal tudták felmelegíteni. A hideg téli éjszakákon a család a tűz köré gyűlve élvezte a lángokból érkező forróságot, és a kintről érkezők is így tudták csak felolvasztani átfagyott tagjaikat.

Ezek az idők azonban elmúltak, és többségében már egészen más utakon fűtjük lakásainkat. Kevesebb idő és energia ráfordítással dolgozik a közüzemi szolgáltatótól érkező fűtés, ráadásul a hatékonysága is magasabb egyetlen kandallóénál. Ez olyan tény, amit nem lehet tagadni, hiába hallgatnak róla olyan sokan.

A kandallóban pattogva égő fa tehát egyedül nem fogja felmelegíteni egész otthonunkat a fűtési szezonban. Számokban kifejezve: a kandalló hőleadása legfeljebb 70%-os lehet, ezért önállóan nem is éri meg alkalmazni. Hatalmas előnye, hogy rendkívül gyorsan, akár 15 perc alatt eléri az ideális hőmérsékletet, viszont hamar le is adja, hiszen a cserépkályhával ellentétben ebben nem találhatóak füstjáratok, amik sokáig megtartanák a hőt. Egy kandalló működésének folyamatos biztosításához óránként körülbelül 12 kg tűzifa felhasználására, és állandó felügyeletre van szükség.

Ezeket a tényezőket azért tartom fontosnak már itt, a legelején tudatosítani, mert sokan nem ismerik, vagy nem vesznek tudomást róluk. Lehet, hogy a fent felsorolt adatok valamelyest csökkentik a kandallók iránti lelkesedést, de a lehetőségeket most, a tervezés során kell felmérni, nem pedig az első begyújtás után.

Ezek azonban nem is olyan rossz hírek, mint elsőre hangzanak, ráadásul a kandallók olyan előnyökkel rendelkeznek, amelyeket egy radiátor, egy padlófűtés soha nem tudna magáról elmondani. Vegyük sorra, miért éri meg mégis kandallót építeni a lakásba!

Kandalló Kasza

Árajánlatkérés itt!


A kiegészítő fűtés egyik legjobb alternatívája

Egyetlen kandalló tehát nem fogja a nullára csökkenteni fűtésszámláinkat, de még így is az egyik leghatékonyabb eszköz lehet, ha időszakos, vagy kiegészítő fűtésként alkalmazzuk. Mint már elhangzott, kialakításából adódóan nagyon hamar eléri az ideális hőmérsékletet, és kellő odafigyeléssel hosszú időn át meg is tartja azt.

Mit értünk kellő odafigyelés alatt? Azon túl, hogy a tűzzel kapcsolatos biztonsági kérdésekkel foglalkozunk (amelyeket amúgy a kandallók modern kialakítása önmagában is megold), különböző egyszerű praktikákkal érhetünk el komolyabb eredményt. Erre példa, hogy minél nagyobbra hasított fát kell a tűzre raknunk, hogy lassabban égjen el.

A tűzifa ára és a gázszolgáltatók díjai rendszeresen változnak, de általánosságban elmondható, hogy azonos fűtőértékkel számolva a fa körülbelül feleannyiba kerül, mint a gáz. Rövid számolás után mindenki eldöntheti tehát, hogy ilyen mértékű költségbeli különbségek mellett megéri-e neki egy kandallóval kiegészíteni a háztartását.

Talán nem kell sokat osztani, szorozni, hogy kiderüljön, milyen komoly összegeket lehet megspórolni egy fatüzelésű kandallóval. A kandallók legvonzóbb tulajdonsága azonban olyan lehetőségeket biztosít, amivel valószínűleg semmilyen más fűtési technika nem veheti fel a versenyt.

Kandalló Vecsés

A házból otthont varázsol

Nem véletlen, hogy majdnem minden karácsonyi képeslapon, de még a bútoráruházak katalógusaiban is kandallós nappalikat találunk. Egy jól megépített, a szoba arculatához tökéletes illeszkedő kandalló olyan családias, meghitt hangulatot áraszt, ami átjár minden más bútort is a környezetében, a karosszékektől a konyhapultig.

A legtöbben ezt az évszázados hagyományokkal magyarázzák, amik már a tudatalattinkba épülve azonosítják a kandallóban lobogó tüzet az otthon melegével. Mindenki vágyik rá, hogy egy hűvös éjszakán az égő fa pattogását hallgatva hátradőlhessen a fotelben, és nyugodtan olvashasson, vagy nézze a táncoló lángokat.

És ezt nem lehet pótolni semmivel. Mondhatjuk, hogy a gázfűtés, a radiátorok néhány százalékkal hatékonyabban működnek, de a hangulatot nem lehet velük utánozni. Még csak be sem kell gyújtanunk: nyáron, a melegben a puszta látvány is olyan szintű jelenség, amit nem lehet szavakkal leírni. A kandalló alatt nem egy háztartási eszközt értünk, hanem valami sokkal megfoghatatlanabb élményt.

Kandalló Pécel

Árajánlatkérés itt!


Az előnyökön túl: a kandallókról szakszerűen

Ha sikerült meghozni lelkesedést a kandallók iránt, akkor most beszéljünk kicsit a kivitelezésről! Mert mit ér a sok álomkép a fejünkben, ha nincs egy komoly szakmai segítség, aki valóra is tudja váltani – éppen úgy, ahogy elképzeltük.

Lassan már hat évtizede dolgozok a kandallók és cserépkályhák világában, így elmondhatom, mindenfajta kéréssel és elképzeléssel találkoztam már. Nincs olyan otthon, aminek ne tudnánk a hangulatához és igényeihez legmegfelelőbben kialakított kandallót felajánlani, és a hatékony működésre garanciát is vállalunk.

Hogy a tervezés a lehető leghamarabb elindulhasson, vegyük sorra, milyen fajtájú kandallókkal foglalkozunk:

Fűtő kandalló

Ahogy a nevéből is látszik, ez az, amiről idáig a leginkább beszéltünk. A klasszikus, nagy meleget árasztó kandalló, melyhez kémény is tartozik, hogy a füst szabadon távozhasson a tűztérből. Ez az a kép, ami mindenkinek eszébe jut, de mivel nem minden ház alkalmas erre, ismerjük meg az alternatívákat is.

Látványkandalló

A látványkandallókkal kapcsolatban sokféle információt találhatunk. Két különböző megoldást is szokás ennek nevezni, de ami mindkettőben közös, hogy egyiknél sincs szükség kéményre. Az első, amire valószínűleg mindenki gondol, a valódi fűtéssel egyáltalán nem foglalkozó, pusztán díszként alkalmazott kandalló, melyet begyújtani nem szoktak, és nem is lehet. Ezek pusztán a korábbi pontokban felsorolt hangulati elemeket tartalmazzák, de ezt a funkciójukat tökéletesen ellátják.

A másik változat egy valódi lángot használó, ténylegesen fűtő, de füstöt nem árasztó kandalló. Elsőre hihetetlennek tűnik, de valóban lehetséges. A bioetanollal és bioalkohollal működő kandallóknak nincs szükségük kéményre, hiszen nincsen sem füst, sem bármiféle károsanyag-kibocsátásuk.

Árajánlatkérés itt!


Csempekandallók

A harmadik változatot nevezzük cserép- vagy csempekandallónak is, ami tökéletesen ötvözi a kandallók és a cserépkályhák előnyeit. Gyakorlatilag egy olyan kályhát kell elképzelnünk, ami csempével van burkolva, de egyben egy elérhető tűztérrel is rendelkezik, amiben úgy táplálhatjuk a tüzet, és egyszerre gyönyörködhetünk benne, ahogy egy kandalló esetében. A hatékony fűtési technika találkozik itt a látvány és a hangulat erejével, tökéletes harmóniát alkotva.

Vízteres kandallók

És mindezek mellett a szakma folyamatos fejlődésének köszönhetően létrejöttek az úgynevezett vízteres kandallók is. Ezeknek különleges előnyük, hogy akár a központi fűtésre, vagy puffer tárolókra is köthetjük őket, és így a teljes ház fűtését könnyen el tudják látni. A hatékonyság mellett most sem kell lemondanunk az esztétikumról, hiszen a vízteres kandallók is ugyanúgy építhetők fa, kő és csempe borítással.

Mindez egy profi csapattól!

Ha megtetszett valamelyik ezek közül a változatok közül, mi több évtizedes tapasztalatainkra támaszkodva vállaljuk a megépítését. Leggyakoribb feladataink közé tartozik a:

  • felmérés
  • tanácsadás
  • tervezés
  • kivitelezés, építés
  • javítás, felújítás, tisztítás

Az ország egész területén igyekszünk megvalósítani ügyfeleink álmait! A felmérést és a tanácsadást ingyen végezzük, hiszen ezek nélkül el se kezdődhetne valódi munka!

Tekintsd meg referenciáinkat, és válaszd ki a hozzád, otthonodhoz legjobban illő kandallót, mi pedig megépítjük neked!

Kérj árajánlatot itt!

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!

Kandalló XX

Kandalló Minim

Kandalló ezredes