Hasznos tanácsok

Mi az a menekült?

Mi az a menekült?

‘A szatmári falvakban használták a takaréktűzhely egy érdekes változatát, melyet a népnyelv menekültnek nevezett. Első leírása 1931-ből származik: “…egy különös, ugyancsak menekültnek vagyfődspórnak nevezett takaréktűzhely szolgál téli főzőhelyül és szobamelegítésre. Ennek a menekültnek a formáját állítólag lengyel menekültek hozták a 60-as években. A takaréktűzhely menekültje egy U alakban megtört fekvő kürtő, mely a füstöt s vele együtt a meleget is lassabban vezeti ki a pitvarba, ahonnan a füst szabadon száll a szabad kéménybe. Újabban a füst járatát még többszörösen megtörik, úgyhogy a meleg ezáltal méginkább bennmarad a szobában és fa sem fogy annyi, amiben ma már szűkölködik ez a vidék, holott régen nagy erdei voltak s bőven jutott fa a kandalló alá.”

A bemutatott menekült tehát szokásos kinézetű, falazott csikófejes takaréktűzhelyből és a tűzhely fölé épített szerpentin alakú kacskaringós hőleadó járatból áll. Külseje tapasztott és fehérre meszelt. Mivel a menekült járatait nehezen lehetne tisztítani, az oldalára  apró lemezajtókat építenek.’ (Sabján Tibor: A takaréktűzhely)

Cserépkályhák, kandallók hasznos tanácsai

Cserépkályhák: Lehet fűteni fa, szén, gázzal. Egyedi alkalmatosságként és kombinálva központi fűtéssel kiválóan lehet alkalmazni kis- és nagylakások fűtésére. Gazdaságos, kezelése rendkívül egyszerű.

Csempekandallók: Egyedi tervezés és kivitelezés. Egyenletes, tiszta sugárzó meleget ad az egész lakásban. Hangulatos, gazdaságos és tiszta. A csempekandalló típusok egyesítik a hagyományos fafűtés hangulatát, a tűz közelségét, varázsát és a modern gazdaságos fűtés követelményeit. Változatos formájú és többféle színből készülnek.

Nyitott tüzelésű kandallók: A nyitott tüzelésű kandallók célja az, hogy a tűz varázserejének hangulatát a lakásban érvényesítse. Kiegészítő fűtésnek ajánljuk.

Fűtési tanácsadás

Új cserépkályhák üzembe helyezése

Szárító fűtés

A cserépkályha elkészülte után, üzembe helyezés előtt szárító fűtést kell alkalmazni. A mai használatban lévő rugalmas fugázó anyagok száradása miatt a szárító fűtést 10-15 nap múlva lehet megkezdeni. A szárító fűtést kizárólag tüzelőfa, vagy faszén felhasználásával kezdhető. Eleinte nagyon kis tűzre van szükség, ami azt jelenti, hogy  rakjunk a tűztérbe egy kis gyújtóst és 2-3 db hasított keményfát. Fokozatosan növeljük a berakott tüzelőfa mennyiségét begyújtásokként, oly módon, hogy az ötödik és hatodik begyújtás alkalmával egyszerre elégetett fa mennyisége kb. 5-6 kg legyen. A begyújtást naponta kétszer reggel és este is el lehet végezni. A szárító fűtés időtartama alatt úgy a tüzelő-, mint a hamuajtó, ha van, résnyire nyitva kell hagyni. Csakis a szikrafogó ajtó csukható be.

Bővebben: Fűtési tanácsadás

Előforduló hibák

Rendszertelen fűtés esetén előfordulhat, hogy az ajtón a kályha visszafüstöl.

Ilyenkor ajánlatos a kaminajtón keresztül a kéményt felmelegíteni. Erre a célra használjunk néhány lazán összegyűrt újságpapírgalacsint, illetve, puha vékony fát, ami hirtelen nagy lánggal ég.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!