Cserépkályha – 5+1 ok, amiért érdemes belevágni

Ódivatúnak hangzik? Csak annak, aki keveset tud róla! Az utóbbi évek azonban azt mutatják, egyre többen ismerik fel az előnyeit, mert családi házaktól kezdve társasházbeli lakásokig mindenhol melegednek már cserépkályhák mellett a hideg téli napokon. Sokan rájöttek, hogy az akár több szobát befűtő kellemes, környezetbarát módon előállított meleg az egész család kényelmét és jó hangulatát biztosítja.

Hogy mi győzte meg őket erről? Vegyük sorra, milyen előnyöket tud felsorakoztatni a cserépkályha mellett egy szakember, de egy elégedett ügyfél is! A most következő listát ugyanis nem csak saját tapasztalataim alapján állítottam össze, hanem szót kapnak benne azok is, akik már mertek változtatni:

Cserépkályha Hofsb

Az 5+1 legfontosabb előny, ami miatt annyian választják

Több mint 50 év szakmai tapasztalat mutatta meg nekem, hogy milyen lehetőségeket rejt egy cserépkályha mindenki életében. Vannak ezek között olyanok, amik teljesen magától értetődőek, de felmerülnek gyakran olyan szempontok is, amelyekre nem is gondolnánk elsőre. Az 5 legnépszerűbb ok, ami miatt végül felkérnek engem az ügyfeleim, a következők:

Árajánlatkérés itt!


1. Gazdaságos

Cserépkályha DéházaSokan építenek cserépkályhát a lakásukba abból a célból, hogy csökkentsék a közüzemi szolgáltatók díjait, de még ők is meglepődnek, mikor meglátják a havi fogyasztásról szóló számlán az új összeget. Egy fatüzelésű kályha mindentől teljesen függetlenül, egy forróságot adó szigetként fűtheti föl a lakást, de a gáz és vegyes tüzelésűek is rendkívül gazdaságosan működnek. Ennek magyarázata pedig egészen egyszerű, ha az ember ismeri a cserépkályhák működési elvét.

Egy jól működő kályha ugyanis nem csak a tüzelőanyag elégetéséből termel hőt. A cserépkályha belső kialakítása azt szolgálja, hogy a keletkező füst is a melegítést szolgálja, ráadásul a kellő vastagságú falak átveszik ezt a hőt, így a rövid ideig tartó tüzelés után is hosszú órákig élvezhetjük a fűtött lakásunk kényelmét.

A kályhaépítés több évszázados hagyományokra visszatekintő kézműves munka, ami mára már csúcsteljesítményen működik a folyamatos újítások miatt. A cserépkályha belső szerkezetébe rejtett járatrendszernek köszönhetően egész felületén keresztül tudja leadni a füstgázból nyert meleget úgy, hogy ne keletkezzen rajta sehol fűtetlen terület.

2. Környezetbarát

Cserépkályha BakÉppen ennek az egyedi kialakításnak köszönhetően mondható el, hogy a cserépkályha a környezettudatos ember fűtési technológiája. A felhasznált füst ugyanis itt nem jut a levegőbe kihasználatlanul, hanem azt is a lakás szolgálatába állítjuk.

A helyesen üzemeltetett, megfelelő tüzelőanyaggal működő cserépkályha károsanyag-kibocsátása minimális, ráadásul a fatüzelésű változatok egy 100%-ban megújuló energiaforrást használnak fel. Nem csoda, hogy passzívházakban is gyakran találunk ilyen fűtési eszközöket, hiszen tökéletesen összeférnek a környezettudatos, természetet megóvó értékrenddel.

Árajánlatkérés itt!


3. Hatékony

Cserépkályha KlasszikusA cserépkályha az egyik legeredményesebb és leggazdaságosabb fűtési megoldás. A fajtájától függően különböző mértékben csökkenthetjük a szolgáltatók felé fizetett díjakat, hiszen fát használva egy egészen új energiaforrást veszünk igénybe a házunkban. Mindemellett egy jól megépített kályha hosszú órákon keresztül tartja egyenletesen meleg hőmérsékleten a szobát, minimális figyelmet követelve a lakóktól.

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően ugyanis már nem kell folyamatosan vigyáznunk a cserépkályha tüzét. Elegendő egyszer, körülbelül 4-5 percet a begyújtásra fordítani, hogy a legnagyobb téli hidegben is folyamatosan melegen tarthassuk a lakásunkat.

A cserépkályha mindemellett hosszú távú, biztonságos befektetés, hiszen az építés ára hamar megtérül, és élettartama hosszú évtizedekben mérhető.

4. Személyre szabható

Cserépkályha Budapest 16. kerületA cserépkályha egykor a mindennapi élet része volt, és ez ma sem kell, hogy másképp legyen. Sokan meglepődnek rajta, hogy akár egy társasház negyedik emeletén is találhatunk ilyen kályhát a nagyszobában, pedig ez teljesen természetes.

Bárhová építhetünk cserépkályhát, ahol van kémény, vagy elfér egy új, és attól sem kell félni, hogy nem fog illeszkedni a lakás hangulatához. Nem csak a díszes, nagyméretű kályhák léteznek. Sokan rendelnek minimalista dizájnú, modern hangulatú kályhákat, melyek tökéletesen illeszkednek egy nagyvárosi lakás összképébe.

Persze a helyszín, a személyes igények meghatározhatják a tüzelés módját is, ami alapján három különböző típust különböztetünk meg:

 • Fatüzelésű cserépkályha
 • Vegyes tüzelésű kályha
 • Gázkályha (ebből újat már nem lehet építeni, de régiek javítását vállaljuk)

A cserépkályha nemcsak a lakásunk egyik hőforrása, de egyben dísze is, így megtervezése természetesen átalakítja a szobák látványát. Egy jó szakember azonban mindig ügyel arra, hogy tökéletesen illeszkedjen a többi bútor közé, mind méret, mind esztétikai szempontok szerint. Házunk egy újabb szilárd, karakteres ponttal gazdagodik, mely kizárólag bontással és újjáépítéssel mozdítható el otthonunkból.

Kivéve, ha hordozható, úgynevezett mobil-cserépkályhát választunk, amely akár a költözések alkalmával is gond nélkül kíséri a családot az új otthonba, ráadásul az olyan felújítások alkalmával sem jelent akadályt, mint a festés, vagy az átrendezés. Az épített cserépkályha előnye, hogy hosszabb időn át önállóan biztosít egyenletes hőmérsékletet a szobában, míg a hordozható gyorsabban felfűt, de csak kiegészítő fűtésként működik ideálisan.

5. Stílusos

Cserépkályha Budapest 18. kerületElsőre nem tűnik olyan hatásos érvnek, de a legtöbb embernek mégis ez az egyik első gondolata a cserépkályhákkal kapcsolatban. Mindenki szívesen képzeli el a képet, ahogy odakint hull a hó az ablak előtt, mi pedig egy könyvvel a kezünkben a kályhának dőlve fekszünk, és élvezzük a kényelmes meleget.

Lakásunkban egyszerre lehet jelen a modern kor fejlettsége és a családias hangulatot ébresztő hagyomány, ha nappalinkat egy cserépkályha melegíti fel. És mindent a te igényidre szabunk: te döntheted el, hogy nézzen ki, milyen színű és stílusú legyen, hiszen a te otthonod állandó dísze lesz majd hosszú évtizedeken keresztül.

+ 1: Mi készítjük el

Hatodik indokként pedig a megbízható kivitelezést említem meg, mert az előbb felsorolt érvek mellett is sok kétség szokott lenni az emberekben. Egészen addig, míg egy tapasztalt szakembertől nem hallják, hogy mindez valóra válhat.

1960-óta élek a cserépkályhák és kandallók világában, és ezalatt a már lassan hat évtized alatt szinte mindennel találkoztam már, és kevés ház jelenthet kihívást, legyen az száz éves, vagy akár teljesen újépítésű. Fiaim már ebben a környezetben nőttek fel, így ma közös vállalkozásként ápolunk egy családi hagyományt.

Kizárólag saját készítésű, vagy a legmegbízhatóbb forrásokból származó anyagokkal dolgozunk munkánk során. Minden cserépkályha egy külön műalkotás számunkra, így különös gondossággal dolgozunk, és minden elkészült munkánkra garanciát vállalunk.

Árajánlatkérés itt!


Miért építs cserépkályhát?

Összegezzük még egyszer röviden a legfontosabb előnyöket, amikhez a cserépkályhák segítségével juthatsz:

 • Gazdaságos, költséghatékony fűtést biztosít
 • Több évtizedes élettartam – a jövőre tervezés lehetősége
 • Környezetbarát megoldás
 • Egyenletes hőmérsékletet állít be
 • Minimális odafigyelést igényel
 • Ideális minden otthonba
 • Személyre szabható
 • Többféle stílusban is építhető
 • A lakás dísze
 • Megfelelő szakértelemmel készítjük el
 • Teljes garanciát vállalunk

Ilyen, és ehhez hasonló érvek győznek meg embereket nap, mint nap, hogy cserépkályhát építessenek otthonukba, és nem bánják meg döntésüket. Örömmel vállalunk felújítást és akár átalakítást is, hogy a régóta a család tagjaként működő cserépkályha újra régi fényében tündökölhessen, és semmiképp se kelljen megválni tőle a több generációs szolgálat után.

Nézd meg referenciáinkat, és keress fel minket, hogy a te otthonodban is hasonló cserépkályha épülhessen!

Kérj árajánlatot itt!

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!

Cserépkályha Wekerle

Cserépkályha henger

Cserépkályha Koj